Безспорно поне 3 държави обективно извличат ползи от войната. Това каза

...
Безспорно поне 3 държави обективно извличат ползи от войната. Това каза
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Поне 3 държави извличат ползи от войната в Украйна

Безспорно най-малко 3 страни обективно извличат изгоди от войната. Това сподели в предаването " България, Европа и светът на фокус " на " Фокус “ някогашният заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков.

" Това са Съединени американски щати, Китай, също по този начин и Турция. За Съединени американски щати това е, че войната консолидира НАТО и още веднъж укрепи позицията на Съединени американски щати като водач на организацията.  Второ, САЩ  получиха доста съществени стопански изгоди от това, изключително що се отнася до енергийната и отбранителната индустрия. Не на последно място войната в Украйна значително разреши неутрализирането на Русия да се трансформира главно в европейска задача и в стратегически проект да остави на Съединени американски щати по-голяма независимост в главното геополитическо противоборство, което явно ще дефинира динамичността на интернационалните връзки в околните десетилетия. Що се отнася до Китай, войната извади Китай от полето на идеологическото и ценностното опълчване и на неговата изолираност като водач на властническите режими, както той беше профилиран, и направи Китай безусловно нужен сътрудник на Русия дотолкоз, доколкото това е излазът на Русия в стопански, търговски и финансов проект на процедура към света ", изясни той.  

По думите му тази нова настройка, която се получава вследствие на войната, сред Русия и Китай, няма да бъде краткосрочна. 

" Това, което Китай прави все още, той се пробва да откри салдото, който не е по никакъв начин елементарен, сред поддръжката и съдействието с Русия от една страна, и избягването на глобите от Съединени американски щати и Запада въпреки това, само че войната, и освен войната, процесите през последните десетилетия, дадоха самочувствието на Китай да се утвърди като независим и самостоятелен световен състезател, който има самочувствието да не възприема непознат диктат. И към този момент в доста връзки Китай се стреми да бъде не просто паралелно до Съединени американски щати, само че с упоритост да лидира пред Съединени американски щати ", смята Кючуков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР